fredag 31. mars 2017

Problemplast i kosmetikk

Illustrasjon av Steve Greenberg
Mikroplast i sminkeveska di?



Visste du at 40 av 8000 tonn mikroplast kommer fra kosmetikk og hygieneprodukter? Og at 1/10 av dette ender opp i havet hvert år? Eller at det er du som forbruker som har ansvaret for å endre dette?

Hva er mikroplast?

Mikroplast er små plastpartikler under 5 mm som ikke blir fanget opp av normale renseanlegg. Siden de er så små, ender de ofte opp i havet. Her tiltrekker de seg forskjellige miljøgifter. Fisker og andre marine skapninger spiser plastpartiklene, og sirkelen blir komplett når vi spiser fisken igjen.

I de fleste hygiene- og kosmetikkprodukter er mikroplastpartiklene mindre enn 1 mm. Grunnen til at disse plastpartiklene (eller kulene) blir tilsatt forskjellige kosmetikk-produkter er fordi de ruller på overflaten av huden og gir den skrubbeeffekten vi som forbrukere ønsker av disse produktene. Ett produkt kan inneholde så mye som 350 000 mikroplastpartikler.

Mikroplast til middag


Kanskje du ikke tenker over det når du renser ansiktet eller pusser tennene eller kjøper en ny skrubb, men mange av produktene du bruker daglig inneholder små partikler av plastikk. Disse partiklene drar ut på en reise fra da de er produsert, til ansiktet ditt, til vasken din, inn i rørene og ut i havet. Det samme havet hvor vi får tak i all sjømaten vår fra.

Kanskje du tenker: "Men plasten blir jo ikke inne i fisken". Og her tar de fleste feil. I følge flere undersøkelser har man funnet mikro- eller nanoplast inne i fisken, men skadevirkningene er fortsatt usikre. Blant annet vitenskapskomiteen for mat-trygghet (VKM) og European Foods Safety Authority (EFSA) er svært opptatt av å finne ut hvordan plast i fisk og sjødyr kan påvirke oss.
Særlig skadelig er miljøgiftene mikroplasten tiltrekker seg i havet.

Blant annet blåskjell er bevist at kan inneholde mikroplast. Ifølge en belgisk forsker kan en porsjon blåskjell inneholde rundt 50 til 100 mikroplastbiter.


Lag det selv


Knuste olivenstener, sukker og salt er alle gode erstatninger for mikroplast i bl.a. skrubber og kremer.

Under har vi skrevet noen oppskrifter på hvordan du selv kan lage mikroplastfrie produkter på kort tid og med få ingredienser.

Fordelene med å lage disse produktene selv er at du vet akkurat hva som går oppi og trenger derfor ikke å bekymre deg for at det er noen skadelige stoffer i produktet. I tillegg kan du mest sannsynlig finne mange av disse ingrediensene på kjøkkenet ditt.


DIY: Kosmetikk og hygieneprodukter 

  • Skrubb/peelingBland to teskjeer sand, malte nøtter, sukker eller salt har i 2 spiseskjeer olje eller avokado. 

  • Tannkrem: Bland natron og kokosolje med litt eterisk olje.  (peppermynte)

  • Deodorant: Bland en femdel natron med fire femdeler kokosolje. For duft, tilsett olje etter eget valg. 

Her finner du en fantastisk oppskrift på hjemmelaget økologisk leppeskrubb og leppebalsam.


Miljømerkning

Mange merker har allerede sluttet med mikroplast i produktene sine. Nivea, L'oreal, Unilever og The Body Shop skal alle være trygge å plastfrie produkter, ifølge Side2.
- Jeg kan bekrefte at fra begynnelsen av 2016 så inneholder ingen Nivea-produkter eller Beiersdorf-produkter mikroplast. Om du har denne dusjgeleen (Nivea Shower Creme Peeling) som inneholder mikroplast, er det fordi den er fra et gammelt sortiment,
Se etter disse merkene når du handler💚
sier nordisk pressekontakt for Beiersdorf, Camilla Kumar.

Svanemerket har forbudt bruk av mikroplast i tannkrem, skrubbekremer, såper og andre hygieneprodukter. Derfor er svanemerket trygt å bruke.



~ Ksenia og Sara 💚

Kilder:

http://www.skinlove.no/blogg/tag/plast-i-kosmetikk/
https://naturvernforbundet.no/mikroplast
http://www.side2.no/skj%C3%B8nnhet/disse-produktene-inneholder-mikroplast/3423198970.html





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar